LMC: Trh práce v srpnu nepatrně oživil, práci hledali absolventi

09.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Pracovní trh v srpnu nepatrně oživil, když práci začali hledat letošní absolventi. V srpnu bylo na serveru Jobs.cz 20.712 pracovních pozic, tedy o 0,2 procenta více než v červenci. Meziročně jich ale bylo o téměř devět procent méně. Počet brigádnických míst stoupl proti červenci o více než 18 procent. Vyplývá to z informací společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje.

"Pracovní trh se ke konci prázdnin po předchozím mírném útlumu opět trochu rozpohyboval. Přestože firmy zůstávají opatrné a nadále nabírají o něco méně zaměstnanců na plný úvazek než loni, potřebnou kapacitu si nárazově doplňují formou brigád," uvedl analytik LMC Ondřej Mysliveček.

V září očekává další oživení jak u běžných úvazků, tak i brigádnických příležitostí, a to vzhledem k počínajícím přípravám na vánoční sezonu. "Impulzy, které česká ekonomika dostane během podzimu, ať už pozitivní, nebo negativní, se pravděpodobně již nestihnou příliš promítnout do letošního vývoje na pracovním trhu, měly by však určit jeho směřování v roce příštím," podotkl.

V srpnu se objevily nové pracovní příležitosti v zemědělství, v pohostinství a službách cestovního ruchu, řekl ČTK marketingový manažer ManpowerGroup Jiří Halbrštát. Naopak ve velkých firmách jsou podle něj v době prázdnin náborové plány velmi chladné, protože jejich aktivity jsou utlumené. Buď mívají celopodnikové dovolené, nebo rozhodnutí o přijetí odkládají na září. Nástup nového zaměstnance většinou schvaluje více lidí a výběrové řízení mívají několik kol, dodal.

Z pracovních míst vystavených na Jobs.cz v srpnu pouze necelá čtyři procenta tvořily pozice na zkrácený úvazek. Počet míst vhodných pro absolventy činil 3801. Firmy vedle toho navíc v srpnu prostřednictvím portálu obsazovaly 6060 brigádnických míst, což znamená nárůst proti červenci o 18,2 procenta.

Srpen se nesl ve znamení vyšší aktivity uchazečů o zaměstnání, kteří na vystavené pracovní pozice zaslali na 492.000 reakcí, tedy téměř o osm procent více než v červenci.

"Nárůst počtu reakcí byl očekávaný. Souvisí především s postupným zapojováním letošních absolventů, jejichž hlavní vlna na pracovní trh vstoupí během září. Letos bohužel mají objektivně o něco horší podmínky než loni. Počet míst, která jsou pro ně vhodná, je nyní o 13 procent nižší než před rokem. Mladí lidé vzhledem k celkově vyšší míře nezaměstnanosti také čelí ostřejší konkurenci ostatních uchazečů o práci, která také ústí v tlak na snižování nástupních mezd," upozornil Mysliveček.

Z hlediska oborové skladby poptávky firem po nových zaměstnancích držel v srpnu s odstupem první místo prodej a obchod se 14,6 procenta. Na druhé místo se posunula administrativa s podílem 7,2 procenta, na třetí příčku kleslo strojírenství se 7,1 procenta. Dále následují výroba a průmysl se 6,6 procenta a bankovnictví a finanční služby se 6,3 procenta. Souhrnná poptávka v oblasti informačních technologií přesahuje deset procent.

Mezi uchazeči o práci, kteří mají na Jobs.cz vystaveno své životopisy, je nejvíce zastoupena administrativa (15 procent), dále prodej a obchod (10 procent), doprava, logistika a zásobování (6,7 procenta), bankovnictví a finanční služby (4,3 procenta) a ekonomika a podnikové finance (čtyři procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK