Bývalý makléř UBS Kweku Adoboli stane před soudem

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. září (ČTK) - Soud v Londýně se dnes začne zabývat okolnostmi ztráty asi 2,3 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard Kč), o které přišla největší švýcarská banka UBS. Její britská součást se bude snažit prokázat, že za ztrátu může bývalý makléř Kweku Adoboli. Pokud se potvrdí, že Adoboli prováděl finanční transakce v rozporu s interními pravidly, mohl by jít až na deset let do vězení.

Případ se dostal na světlo zhruba před rokem, kdy UBS šokovala finanční trhy sdělením, že u jednoho z makléřů odhalila neschválené transakce a falšování obchodních výkazů. Ztrátu tehdy vyčíslila na dvě miliardy dolarů, později ale její výši zpřesnila.

Případ je pozorně sledovaný nejen v londýnské City, ale i jinde. Je totiž jedním z největších případů svého druhu, které se dostaly před britské soudy. Adoboli, který byl na jaře propuštěn na kauci, od samého začátku vinu odmítá. Makléř během procesu několikrát změnil právníky a vyžádal si u soudu více času na přípravu. Předpokládá se, že soudní přelíčení bude u trestního soudu trvat zhruba osm týdnů. Pak by měl soud vynést verdikt, zda je Adoboli vinen, či nikoliv.

Případ Adoboli není výjimečný, i když případy takového rozsahu se neobjevují často. V posledních letech se s podobným problémem setkala francouzská banka Société Générale, což je vlastník české Komerční banky. Francouzské bance způsobil její bývalý makléř Jérôme Kerviel neschválenými transakcemi ztrátu až 6,8 miliardy dolarů (asi 133 miliard Kč). Kerviel byl před dvěma lety odsouzen k pěti letům vězení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK