Čínská ekonomika citelně zpomaluje, potvrzují čerstvá data

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Obchodní bilance Číny skončila v srpnu přebytkem 26,7 miliardy dolarů (asi 516,6 miliardy Kč), což je proti červenci nárůst o více než šest procent. Nečekaně ale klesl dovoz, což svědčí o tom, že druhá největší ekonomika světa citelně zpomaluje. Nepříznivé vyhlídky ekonomiky přitom byly v sobotu hlavním tématem summitu členských zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

 

Vývoz meziročně vzrostl o 2,7 procenta na 178 miliard dolarů (asi 3,44 bilionu Kč), zatímco dovoz o 2,6 procenta klesl a činil 151,3 miliardy dolarů (asi bilionu Kč). Vývoz se trochu zlepšil, v červenci totiž vzrostl pouze o procento, u dovozu je ale znát citelné zhoršení. V červenci totiž dovoz meziročně vzrostl o 4,7 procenta.

 

Výsledky zahraničního obchodu jsou velkým zklamáním pro analytiky. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že objem vývozu meziročně vzroste o tři procenta. S pokračujícím růstem počítali i v případě dovozu, i když čekali, že bude slabší než v červenci. Růst za srpen odhadli na 3,5 procenta.

 

O víkendu se v ruském Vladivostoku konal summit APEC, kde především Čína a Rusko v sobotu bily na poplach před zhoršením stavu globální ekonomiky. Ekonomická témata zcela zastínila ostatní otázky, jako byl například vývoj v Sýrii.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK