Japonské akcie zahájily týden bez výraznějších změn, euro klesá

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. září (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden bez výraznějších změn, i když prakticky celý den strávily v záporných hodnotách. Ty odrážely především zpevnění kurzu jenu, takže dolů zamířily hlavně akcie vývozců, jimž silnější měna snižuje zisky ze zahraničí. Na devizovém trhu klesalo euro, i když ztráty nebyly nijak výrazné.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 2,28 bodu a den uzavřel slabší o 0,03 procenta na hodnotě 8869,37 bodu. Širší index Topix naopak o 0,30 procenta zpevnil a uzavřel na 737,34 bodu. Ztráty, za nimiž stáli převážně vývozci, vynahradil růst akcií firem se vztahem k čínské ekonomice.

Na devizových trzích oslabilo euro, i když jeho ztráty nebyly nijak dramatické. Zájem obchodníků se naopak soustředil na japonský jen, jemuž k růstu pomohla předpokládaná další pomoc americké ekonomice ze strany tamní centrální banky (Fed).

Čerstvá statistická data z Číny potvrzují, že druhá největší ekonomika světa citelně zpomaluje. Její růst ale i tak zůstává vysoko nad průměrem růstu vyspělých zemí. Čínské úřady navíc v minulých dnech firmám přidělily zakázky za více než bilion jüanů (asi 3,1 bilionu Kč), převážně na obnovu infrastruktury.

Euro k dolaru odepsalo 0,3 procenta na 1,2786 USD, což analytici zdůvodňují snahou obchodníků vybrat část zisků z předchozího rychlého růstu. Euro tak zůstává blízko čtyřměsíčního maxima 1,2818 USD, kde bylo v pátek. Dolar k japonskému jenu oslabil o 0,1 procenta na 78,24 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK