Japonská ekonomika ve čtvrtletí rostla pomaleji, než se myslelo

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. září (ČTK) - Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla pomaleji, než se předpokládalo. Ukázala to zpřesněná čísla, která v noci zveřejnila tamní vláda. Firmy v obavách ze zhoršení situace v Evropě omezovaly kapitálové výdaje, slabší přitom byla i domácí poptávka. Vyhlídky globální ekonomiky zhoršuje i vývoj v Číně.

Japonská ekonomika, která je po Číně a Spojených státech třetí největší na světě, ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,2 procenta. Předběžné údaje ukazovaly na růst o 0,3 procenta. V přepočtu na celý rok ekonomika vykázala růst pouze o 0,7 procenta, což je polovina proti původnímu odhadu.

Vláda uvedla, že v horších číslech se odráží slabší výdaje spotřebitelů a slabší veřejné investice, než s jakými se původně počítalo. Japonsko se tak jen zvolna zotavuje ze silného zemětřesení a jaderné katastrofy, které jej postihly loni v březnu a které zdevastovaly průmysl.

Vyhlídky pokračujícího oživení japonské ekonomiky značně zhoršuje dluhová krize v Evropě, která uvrhla do recese řadu evropských zemí. K potížím se ale přidává i vývoj v Číně, odkud přicházejí nové důkazy o dalším zpomalení hospodářského růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK