Nezaměstnanost v Pardubickém kraji stagnuje; činí 7,6 procenta

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 10. září (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji stagnuje, ke konci srpna činila stejně jako v červenci 7,6 procenta. Bez práce je 20.571 lidí schopných okamžitého nástupu do zaměstnání. Nejvyšší podíl nezaměstnaných je v okrese Svitavy, nejnižší na Pardubicku. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Na stagnaci míry nezaměstnanosti má svůj vliv příliv absolventů škol na úřady práce, zároveň ale také odchod lidí do zaměstnání v souvislosti s koncem prázdnin a s tím, že firmy začaly opět přijímat," uvedl ředitel pardubického úřadu práce Petr Klimpl. Úřad práce neočekává, že by se míra nezaměstnanosti měla během září výrazně měnit, nejsou hlášena žádná hromadná propouštění.

V Pardubickém kraji na 20.571 nezaměstnaných připadá 2398 volných pracovních míst. To znamená, že na jedno pracovní místo připadá více než osm uchazečů. "Je to horší stav než před rokem. Je vidět, že nevzniká tolik nových pracovních míst. I když míra nezaměstnanosti je stejná jako loni, pracovních míst je méně," uvedl Klimpl.

Nejmenší míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji je v okrese Pardubice, kde činí 6,2 procenta, v okrese Ústí nad Orlicí je to 7,6 procenta, v okrese Chrudim 7,8 procenta. Nejvyšší podíl lidí bez práce zaznamenali v okrese Svitavy, kde dosahuje 9,7 procenta. Míra nezaměstnanosti je vyšší u žen, kde činí 9,5 procenta, u mužů je to 6,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK