Nezaměstnanost v hradeckém kraji v srpnu vzrostla na 7,2 pct

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 10. září (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji v srpnu stoupla na 7,2 procenta z červencových 7,1 procenta. Vzestup vykázala druhý měsíc po sobě. Úřady práce v kraji evidovaly 20.407 lidí schopných nastoupit do zaměstnání, v červenci jich bylo o 131 méně. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Loni v srpnu byla nezaměstnanosti v kraji nižší než nyní, činila 6,8 procenta.

Míra nezaměstnanosti stoupla v srpnu v okresech Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou. Na Rychnovsku vyskočila o tři desetiny procentního bodu na 5,9 procenta, přesto měl okres nadále jednoznačně nejnižší nezaměstnanost v kraji. Jičínsko v srpnu zaznamenalo mírný pokles nezaměstnanosti na 6,8 procenta. Stagnaci vykázalo Náchodsko s 6,6 procenta a Trutnovsko, které s 9,3 procenta zůstává okresem s nejvyšší nezaměstnaností.

V kraji meziměsíčně v srpnu dál ubylo volných míst. Zatímco ke konci června jich bylo 1910 a v červenci 1843, na konci srpna úřady práce nabízely 1722 míst. Údaj však nemá takovou vypovídací hodnotu jako loni, protože podle nového zákona o zaměstnanosti nemají podniky od ledna povinnost volná místa hlásit. Loni v srpnu bylo v kraji 2095 volných míst.

V celé ČR nezaměstnanost v srpnu zůstala na červencových 8,3 procenta. O práci se ucházelo 486.693 lidí, což bylo meziměsíčně zhruba o tisícovku více. O 3,6 procenta ale přibylo i volných pracovních míst. Stagnaci nezaměstnanosti očekávali i analytici.

ry vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK