Řecký průmysl v červenci obnovil silný propad

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecký průmysl v červenci zaznamenal silný propad, a potvrdil tak, že mírný růst v červnu byl jen výjimkou. Ukázaly to nové údaje, které zveřejnil tamní statistický úřad. Výroba se meziročně snížila o rovných pět procent, zatímco v červnu o 0,2 procenta vzrostla.

 

Na propadu průmyslu se podepsal především zpracovatelský sektor, který klesl o 7,8 procenta. To je podstatně více než v červnu, kdy meziroční propad činil 4,3 procenta. Tento sektor klesal i v předchozích měsících, stejně jako celý průmysl.

 

Za nepatrným červnovým růstem byla především těžba. Díky ní index průmyslové výroby vykázal první růst za více než tři roky. Hlavním důvodem přetrvávajícího propadu zůstává hluboký pokles aktivity, který si vynutila úsporná opatření vlády.

 

Řecko je nyní pátým rokem v recesi, a za tu dobu už se jeho ekonomika "smrskla" skoro o čtvrtinu. Snižuje se především velikost přebujelé státní správy, kde také nejvíce přibývá nezaměstnaných. Zahraniční věřitelé Řecka ale požadují, aby vláda v reformách přidala.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK