Prodej aut v Číně v srpnu stoupl o osm procent, v Indii klesl

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 10. září (ČTK) - Prodej automobilů v Číně se v srpnu zvýšil o 8,3 procenta na 1,5 milionu vozů. Oznámil to dnes Čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Tempo růstu však zůstává slabé ve srovnání s předchozími roky. Poptávku tlačí dolů stoupající ceny pohonných hmot a zpomalující hospodářská expanze. V sousední Indii se prodej aut minulý měsíc dokonce snížil téměř o pětinu.

Analytici předpokládají, že tempo růstu prodeje v Číně sice v září zrychlí, ale nadále zůstane hluboko pod dřívějšími úrovněmi. V srpnu 2009 se prodej například meziročně zvýšil o 82 procent, upozornila agentura Reuters.

Od začátku letošního roku prodej aut na čínskému trhu meziročně vzrostl o zhruba čtyři procenta na 12,5 milionu vozů. Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa.

V Indii se prodej osobních automobilů v srpnu kvůli obavám ohledně hospodářských vyhlídek propadl o téměř 19 procent na zhruba 118.142 vozů. Zaznamenal tak první pokles za deset měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK