Malé firmy nechtějí, aby vznikaly černé listiny neplatičů DPH

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) nesouhlasí s tím, aby vznikaly černé listiny neplatičů DPH. Počítá s tím novela zákona, kterou na konci června schválila vláda a nyní ji budou schvalovat poslanci a senátoři. V tiskové zprávě o tom dnes informovala AMSP.

Novela zavádí od příštího roku nový institut tzv. nespolehlivého plátce. Takový status může získat ten plátce DPH, který závažným způsobem neplní své povinnosti ve vztahu ke správě daně. Kdokoliv by s takovým subjektem obchodoval, vystavuje se podle MF riziku ručení za nezaplacenou DPH. Podle zákona by měly pak od roku 2014 daňové přiznání plátci DPH podávat pouze elektronicky.

"Zveřejňování černých listin a přenášení povinnosti zaplatit DPH na obchodní partnery nejenže nepřinese státu kýžené miliardy, ale vnese do obchodování zmatek, nedůvěru a podnítí stovky soudních sporů. To v důsledku může znamenat snížení obchodních aktivit a naopak pokles výběru daní," uvedl předseda asociace Karel Havlíček.

Asociace prý není obecně proti tzv. institutu nespolehlivého plátce. Nepřijatelné je ovšem zvýšení zátěže podnikatelů, kterou zákon přinese. "Z návrhu de facto vyplývá, že bude nutné před každou platbou každé faktury na webu finančního ředitelství ověřovat, zda tam daný účet dodavatele "nevisí" či se tam zrovna neobjevil," uvedla ředitelka brněnské strojírenské firmy AUDACIO Pavla Břečková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK