MZe:První výsledky kontrol lihovin by mohly být ve středu

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - V souvislosti s aktuální vlnou otrav metylalkoholem bylo v Česku od víkendu odebráno několik vzorků lihovin, sdělil dnes ČTK mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Jan Žáček. První výsledky by podle něj měly být známy nejdříve ve středu. Česko v uplynulých dnech zasáhla řada případů otravy metanolem. Tři lidé zemřeli na severní Moravě a další jsou v nemocnici. Další případy jsou na jihu Moravy či na Příbramsku.

"Ministerstvo zemědělství považuje situaci za velmi vážnou, proto v současné době probíhají mimořádné kontroly," řekl ČTK Žáček. Jen během víkendu bylo podle něj odebráno několik vzorků lihovin ve vytipovaných rizikových prodejnách a prodejních místech. "Intenzivní kontroly budou probíhat i nadále," dodal.

Na Moravě je podle posledních informací v nemocnicích šest otrávených lidí. Jejich stav je většinou velmi vážný. Poškození bojují o život a většině hrozí trvalé následky, včetně poškození zraku.

Podle představitelů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) by stát měl proti černému trhu s lihovinami razantněji zasáhnout. Unie odhaduje, že nelegálního původu je zhruba pětina všech v tuzemsku vypitých lihovin. Podle prezidenta UVDL Petra Pavlíka by například pomohlo zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii či trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin.

"Stát by měl přitvrdit v regulaci segmentu výroby lihovin, ale důsledněji vymáhat i dodržování stávajících právních norem. Legislativa však v některých případech naopak zcela nepochopitelně vytváří pro černý trh příznivější podmínky," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK