Japan Airlines chce prodat své akcie za více než 160 miliard Kč

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. září (ČTK) - Japonská letecká společnost Japan Airlines (JAL) chce při svém návratu na burzu získat prodejem akcií 663 miliard jenů (zhruba 162 miliard korun). S akciemi podniku se začne na tokijském trhu obchodovat 19. září.

Nepřímým majitelem JAL je nyní japonská vláda, která díky emisi akcií získá téměř dvojnásobek částky, kterou investovala do restrukturalizace podniku. Vláda kontroluje prostřednictvím zvláštního fondu 96,5 procenta akcií JAL. Fond v rámci primární emise prodá celý tento podíl, napsala agentura Reuters.

Společnost dnes vzhledem k očekávané silné poptávce investorů stanovila cenu svých akcií na horní hranici předběžného rozpětí 3500 až 3790 jenů za kus. Její vstup na burzu by tak měl být druhou největší primární emisí akcií v letošním roce po květnové nabídce akcií americké sociální sítě Facebook, napsala agentura DPA.

Firma JAL před dvěma lety vyhlásila bankrot. Poté uskutečnila rozsáhlou restrukturalizaci, v rámci které propustila 16.000 zaměstnanců, snížila příspěvky na penzijní pojištění a zrušila část zahraničních i domácích letů.

Společnost se díky těmto opatřením vrátila zpět k zisku. V prvním čtvrtletí tohoto finančního roku, které skončilo v červnu, zdvojnásobila zisk na téměř 30 miliard jenů. V celém finančním roce počítá firma se ziskem 130 miliard jenů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK