Hewlett-Packard rozšířil plán propouštění, zruší 29.000 míst

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Palo Alto 10. září (ČTK) - Největší světový výrobce osobních počítačů Hewlett-Packard rozšířil plány na snižování počtu zaměstnanců. Firma dnes oznámila, že hodlá během příštích dvou let zrušit 29.000 pracovních míst namísto původně plánovaných 27.000 míst.

Předpokládané náklady na restrukturalizaci podniku tak stoupnou na 3,7 miliardy dolarů (71 miliard Kč) z dříve předpokládaných 3,5 miliardy dolarů, napsala agentura DPA. Snížení počtu zaměstnanců by firmě mělo podle květnových údajů přinést roční úsporu až 3,5 miliardy dolarů. Společnost podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě téměř 350.000 lidí.

Firma Hewlett-Packard minulý měsíc oznámila, že ve třetím finančním čtvrtletí prodělala 8,9 miliardy dolarů ve srovnání se ziskem 1,9 miliardy dolarů před rokem. Zaznamenala tak nejvyšší čtvrtletní ztrátu za svoji existenci. Výsledky byly zasaženy poklesem prodeje a rozsáhlými odpisy souvisejícími s převzetím společnosti Electronic Data Systems.

Tržby ve čtvrtletí končícím v červenci meziročně klesly o pět procent na 29,7 miliardy dolarů. Zaostaly tak za očekáváním analytiků, kteří je odhadovali na více než 30 miliard dolarů. Firma navíc mírně zhoršila odhad celoročního zisku kvůli nejisté situaci na počítačovém trhu a obtížným ekonomickým podmínkám v Evropě a Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK