Euro mírně oslabilo, v centru pozornosti je Fed

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. září (ČTK) - Euro dnes oslabilo vůči dolaru. Jeho výraznějšímu poklesu však brání očekávání, že americká centrální banka (Fed) tento týden přikročí k dalšímu uvolňování měnové politiky. To by vedlo k tisknutí nových dolarů, což by mělo negativní dopad na hodnotu americké měny.

Jednotná evropská měna odpoledne vůči dolaru klesla o 0,2 procenta na 1,2787 USD. Zůstala však blízko téměř čtyřměsíčního maxima 1,2817 USD, na které se vyšplhala v pátek díky překvapivě slabým údajům o tvorbě pracovních míst ve Spojených státech.

Fed ve středu zahájí dvoudenní zasedání, na kterém bude jednat o své politice. "Nejdůležitější událostí pro euro bude tento týden zasedání Fedu," uvedla podle agentury Reuters analytička Camilla Suttonová ze společnosti Scotiabank. Zápis z předchozího zasedání Fedu naznačil připravenost banky k dalším opatřením na podporu hospodářského růstu ve Spojených státech.

Podle analytiků ze společnosti Westpac by se euro mohlo v krátkém období vyšplhat až k 1,30 USD. Jednotná evropská měna nicméně zůstává zranitelná kvůli dluhové krizi v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK