Kodak propustí do konce roku dalších 1000 zaměstnanců

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. září (ČTK) - Společnost Eastman Kodak Co., která na počátku letošního roku požádala o ochranu před věřiteli, plánuje do konce letošního roku propustit dalších 1000 zaměstnanců. Od počátku letošního roku firmu opustilo již 2700 zaměstnanců.

Kodak dodal, že ho rovněž opustí provozní ředitel Philip Faraci a finanční ředitelka Antoinette McCorveyová. Prozatímní finanční ředitelkou se stane Rebecca Roofová. Ta již působila na podobné pozici v několika firmách, kterým se podařilo úspěšně opustit režim bankrotové ochrany. Roofová má zkušenosti se zaváděním programů na snižování nákladů a prodejem nepotřebného majetku, uvedla firma v prohlášení.

Kodak nyní prochází restrukturalizací, hodlá výrazně omezit své aktivity a chce se zaměřit převážně na tiskárny. Nyní prodává svých zhruba 1000 patentů a potřebuje získat téměř 700 milionů USD (13,5 miliardy Kč), aby mohla splatit závazky věřitelům a opustit režim bankrotové ochrany. Další propouštění mu má přinést dodatečné úspory 330 milionů USD.

Na konci roku 2011 měla firma zhruba 17.100 zaměstnanců. Z toho 8350 jich pracovalo ve Spojených státech, napsala agentura Reuters.

Kodak patří mezi nejznámější americké značky a kdysi dominoval fotografickému průmysl. Firma založená v roce 1880 však nedokázala rychle přijmout moderní technologie a zaspala rozvoj digitální technologie, přestože vymyslela digitální fotoaparát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK