Sentix: Nálada investorů v eurozóně poprvé od března roste

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 10. září (ČTK) - Nálada investorů v eurozóně se tento měsíc poprvé od března zlepšila. Může za to nový plán Evropské centrální banky (ECB) na záchranu eura. Index nálady investorů v eurozóně sestavovaný výzkumnou skupinou Sentix se zvýšil v září na minus 23,2 bodu ze srpnového tříletého minima minus 30,3 bodu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak další zhoršení na minus 30,7 bodu. Dílčí index očekávání stoupl již druhý měsíc za sebou, a to na minus 10,8 bodu z minus 23,3 bodu v srpnu. Index současných podmínek se zvýšil na minus 34,8 bodu z minus 37 bodů.

Podle agentury za zlepšením nálady stojí rozhodné chování prezidenta ECB Maria Draghiho a nejnovější kroky ECB na záchranu eurozóny. ECB minulý týden představila nový plán nákupu dluhopisů problémových zemí eurozóny, který má pomoci zemím snížit jejich náklady na úvěry a zmírnit dluhovou krizi v regionu.

Sentix dodal, že institucionální investoři jsou optimističtější ve všech zemích, soukromí investoři jsou však obezřetnější. Dílčí index očekávaní pak stoupl ve všech zemích, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK