Monti. Itálie se vrátí napřesrok k růstu, nebude žádat o pomoc

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Italská ekonomika se díky poklesu domácích úrokových sazeb vrátí příští rok k růstu a díky příznivému vlivu nižších úvěrových nákladů nebude Řím muset žádat Evropskou centrální banku (ECB) o pomoc. Řekl to v pondělní večer v rozhovoru pro televizi CNBC italský premiér Mario Monti

 

"Čekám, že růst se obnoví zejména díky poklesu úroků, protože nepřiměřeně vysoké sazby u italských vládních dluhopisů stále ještě neodrážejí novou a zlepšenou situaci italské ekonomiky a veřejných financí," řekl Monti. Konkrétní odhady neposkytl.

 

Italská ekonomika se již rok potýká s recesí a analytici v letošním roce čekají její pokles o 2,0-2,4 procenta. Ministr financí Vittori Grilli minulý týden řekl, že vláda ještě tento měsíc vydá nové odhady pro letošní rok, které se budou pohybovat zhruba na úrovni předpovědí trhu.

 

Naděje na zmírnění dluhové krize v eurozóně a snížení vysokých úvěrových nákladů Itálie a Španělska podnítilo zvláště čtvrteční rozhodnutí ECB o zahájení programu neomezených nákladů dluhopisů. "Pokud se trh eurozóny díky tomuto oznámení zklidní, půjdou zřejmě úroky z italských dluhopisů dolů a my tento nástroj potřebovat nebudeme," řekl Monti.

 

Výnosy z italských a španělských dluhopisů po oznámení ECB klesly. Výnosové rozpětí italských desetiletých obligací proti německým se snížilo poprvé od dubna pod 3,50 procentního bodu.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK