Akcie na pražské burze dopoledne klesaly

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dopoledne klesal. Hlavní index PX byl kolem 11:30 níže o 0,72 procenta na 949 bodů. Nedařilo se akciím rakouské Erste Bank, mobilního operátora Telefóniky a energetické firmy ČEZ. V červených číslech se obchodovaly také středoevropské i západoevropské trhy.

Pražská burza dnes navazuje na pondělní pokles, když index PX klesal pod tíhou akcií Erste Bank, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. "Mírný výběr zisků vidíme i na západoevropských burzách, kde narůstá nervozita před středečními volbami v Nizozemí a před rozhodováním německého ústavního soudu o ústavnosti záchranného fondu ESM," dodal.

Akcie Erste Bank, které od minulé středy posílily o deset procent, ztratily 1,45 procenta na 429 korun, uvedl Mokoš. Cenné papíry Telefóniky propadají druhým dnem, když se dostaly na nejnižší úroveň za posledních více než šest týdnů. Byly níže o 0,89 procenta na 380,50 koruny. Investoři se zbavují titulu poté, co se již druhý den obchoduje bez nároku na dividendu, dodal.

Se ztrátou 0,63 procenta na 743,30 koruny se obchodovaly akcie ČEZ. Mokoš upozornil, že analytici investiční banky Goldman Sachs potvrdili doporučení pro titul na stupni "neutral", snížili ale cílovou cenu z dosavadních 960 korun až na 918 Kč. ČEZ dnes oznámil, že v Jaderné elektrárně Temelín končí plánovaná odstávka na prvním výrobním bloku.

Z menších emisí největší ztráty postihly cenné papíry mediální firmy CME, které spadly o téměř dvě procenta na 124,50 koruny. Cena akcií developera Orco se snížila o 1,52 procenta na 39 korun.

Zatím nejvíce obchodované akcie Komerční banky naopak částečně mazaly pondělní ztráty, když přidávaly mírných 0,08 procenta na 3851 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK