Česká exportní banka chce zvýšit podíl Ruska na českém vývozu

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. září (ČTK) - Česká exportní banka (ČEB) chce zvyšovat podíl Ruska na českém vývozu, který nyní činí necelá čtyři procenta. Poukazuje na tradice a dobré obchodní vztahy a na letošní enormní zájem Ruska o českou strojírenskou produkci. Na brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu to dnes uvedl náměstek generálního ředitele ČEB Michal Bakajsa.

"Zájem Rusů ukazuje jejich ekonomickou i politickou sílu a je dobře, že na veletrhu padla slova podpory i od ministra průmyslu Martina Kuby," uvedl Bakajsa. Připomněl, že pohled na obchod s Ruskem nebyl v předchozích letech tak pozitivní. "Zatímco vývoz do Ruska se podílí na celkovém českém exportu necelými čtyřmi procenty, v portfoliu ČEB má dominantní úlohu se 40 až 50 procenty. Chceme pomoct Rusku s modernizací jeho průmyslu a zároveň otevřít českým exportérům další možnosti. Spolupráce je nastavena velmi dobře," řekl Bakajsa.

Přestože loňský rok byl ve vývozu do Ruska podle údajů Českého statistického úřadu rekordní s exportem za 92,6 miliard korun, činil v celkovém vývozu pouhých 3,2 procenta. V prvním pololetí letošního roku se do Ruska vyvezlo zboží za 58,5 miliardy korun, což je 3,7 procenta.

"Vedle Ruska máme dalších 11 prioritních zemí, kam chceme českým exportérům otevírat dveře. Je to především jihovýchodní Asie, Balkán a země bývalého Sovětského svazu. Byl by však ekonomický hazard opouštět teritoria, kde se umíme domluvit a kde nás oceňují," podotkl Bakajsa.

Zároveň upozornil, že Rusko je výhodné v tom, že zde není potřeba obchodovat přes prostředníka, který ubírá českým vývozcům marže. "Zatímco do Německa vyváží autoprůmysl tři čtvrtiny přímo a zbytek přes prostředníka, do Číny je to přesně naopak. To je trend, který se musíme snažit obrátit," podotkl Bakajsa.

Český vývoz do Ruska (v mld. Kč) 2012 (1. pololetí) 2011 2010 2009 2008 2007 58,5 92,6 67,3 49,6 67,5 57,6

Zdroj: Český statistický úřad

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK