Deutsche Bank sníží náklady a zbaví se rizikových investic

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Noví šéfové Deutsche Bank dnes předložili plán snížení nákladů, omezení rizikových investic a manažerských bonusů. Největší německý bankovní ústav se tím přizpůsobuje nové situaci, kterou charakterizuje zpřísněná regulace, nepříznivá ekonomická situace v Evropě i ve světě a nevraživost veřejnosti k příliš vysokým odměnám bankéřů.

 

S plány další strategie dnes předstoupili noví generální ředitelé Anshu Jain a Jürgen Fitschen po 100 dnech působení ve funkci. Deutsche Bank již připustila, že její náklady jsou příliš vysoké a oznámila první úsporné kroky, včetně zrušení 1900 pracovních míst. Náklady v této době snižují banky po celé Evropě, aby se vyrovnaly s ekonomickým útlumem a přitvrzenou regulací, která je důsledkem finanční krize z let 2007 a 2008.

Banka nehodlá žádat své akcionáře o nový kapitál, kterým by mohla vyhovět nové globální regulaci kapitálové přiměřenosti. Namísto toho chce do roku 2015 snižovat provozní náklady o 4,5 miliardy eur (110,5 miliardy Kč) ročně a zbavit se značné části investičních aktiv.

Do března příštího roku má Deutsche Bank v plánu prodat aktiva za 45 miliard eur a odepsat investice za čtyři miliardy eur. Celkově se chce zbavit rizikových aktiv za 125 miliard eur, které převede do oddělené divize a odtud je bude prodávat. "Oddělená divize bude transparentní, bude muset plně skládat účty a bude nadána pravomocí spravovat a prodávat aktiva způsobem, který bude pro banku nejefektivnější," uvedla Deutsche Bank.

Banka rovněž sníží výplaty zaměstnaneckých prémií a bonusy nejvyššímu managementu bude vyplácet až v odložených balících po pěti letech namísto dosavadních tří. Deutsche Bank letos už zavedla jako první globální banka možnost odebírat zaměstnancům akciové bonusy získané u předešlých zaměstnavatelů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK