Deficit obchodu USA se kvůli slabšímu vývozu do Evropy prohloubil

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v červenci mírně prohloubil na 42 miliard dolarů (807 miliard Kč) z červnových revidovaných 41,9 miliardy USD. Mohl za to pokles vývozu do Evropy, v čele s Německem a Francií. Dovoz z Číny byl naopak rekordní. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

 

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali schodek 44 miliard USD. Celkový vývoz se snížil z červnového rekordu o procento na 183,3 miliardy USD. Dovoz klesl o 0,8 procenta na 225,3 miliardy USD.

Dluhová krize v Evropě si vybírá daň i v podobě poklesu poptávky po americkém zboží v Evropské unii. Vývoz do EU klesl o 11,7 procenta a vývoz do Německa byl nejnižší od února 2010. Deficit obchodu se zeměmi EU byl nejvyšší od října 2007.

Vývoz potravin, nápojů a krmiva byl naopak v červenci rekordní. Pomohly k tomu vysoké ceny plodin. Snížil se však vývoz aut, telekomunikačního vybavení a těžkých strojů.

Dovoz z Číny v červenci stoupl na rekordních 37,9 miliardy USD a celkový schodek obchodu USA s Čínou pak stoupl na 29,4 miliardy USD. Vývoz do Číny se zvýšil jen o 0,4 procenta.

Snížil se dovoz ropy a dalších průmyslových surovin a materiálů, a to až na nejnižší hodnotu od konce 2010. Dovoz ropy klesl o 6,5 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK