Stát kvůli černému obchodu s lihem ročně ztrácí přes 1,6 mld Kč

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Stát ročně kvůli prodejům nezdaněného alkoholu přijde na daních o více než 1,6 miliardy korun. Vyplývá z odhadů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Zhruba 1,3 miliardy Kč unikají státu na spotřební daní, více než 300 milionů korun na DPH. Likérníci odhadují, že na černém trhu se v posledních letech prodá množství lihovin odpovídající zhruba jedné pětině legálního trhu.

Unie výrobců stát kritizuje za liknavost v boji proti černému trhu. "Naše sdružení opakovaně vyzývalo Celní správu, aby konala proti dovozu nelegálního lihu a padělaným lihovinám uváděným na náš trh, bohužel zatím bez výsledku," uvedl dnes Pavel Kučera ze Sdružení výrobců lihovin, které zastupuje menší české likérky.

Nelegální obchodování s lihem řeší speciální skupina, kterou ustavilo ministerstvo financí. Mezi navrhovaná opatření patří zákaz prodeje alkoholických nápojů na tržištích, omezení spotřebitelského balení na maximálně šest litrů, či zákaz značení lihu propuštěného k vývozu nebo dopravovaného v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně do státu EU. Podle prezidenta UVDL Petra Pavlíka by pomohlo také zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii či trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin.

Češi již tři roky po sobě omezují spotřebu lihovin. Likérky tento trend přisuzují hlavně zvýšení spotřební daně z lihu v lednu 2010. To podle nich mimo jiné nahrává právě nelegálním prodejům alkoholu.

Spotřební daň u lihovin vzrostla od roku 1997 ze 195 korun za litr čistého lihu na 285 korun za litr. Z materiálu, který ČTK poskytlo ministerstvo financí, ale vyplývá, že zdanění lihu je v Česku ve srovnání se zbytkem Evropy spíše podprůměrné. Vyšší je například v Německu, Francii a Velké Británii. V Polsku je stejné jako v Česku, na Slovensku je nižší.

Podle UVDL po zvýšení daně předloni tuzemský trh s lihovinami klesl o šest procent a loni o čtyři procenta. V prvním pololetí letošního roku pokles zrychlil na sedm procent. Ročně se v Česku prodá zhruba 55 milionů litrů lihovin. V pěstitelských pálenicích si v posledních letech lidé v nechají vypálit kolem pěti až šesti milionů litrů čistého alkoholu za rok.

V Česku v těchto dnech zemřelo na otravu lihovinami obsahujícími silně jedovatý metanol sedm lidí. Počet osob u kterých pančovaný alkohol způsobil vážné zdravotní potíže přesahuje dvě desítky.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Jana Žáčka bylo dosud Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí zkontrolováno přes 400 provozoven a další kontroly probíhají ve vytipovaných rizikových prodejnách a prodejních místech. Kontroly provádí přes 200 inspektorů SZPI. První výsledky by mohly být známy ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK