Celníci loni zabavili 21.000 litrů lihu a 328.100 litrů lihovin

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Celníci loni v Česku odhalili nelegální přepravu či distribuci 21.020 litrů lihu a 328.104 litrů lihovin. Na podezřelý líh narazili v 50 případech a na lihoviny v 748 případech. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Letos zjistili nedostatky u 3701 litrů lihu a 50.865 litrů lihovin.

Celní správa se při svých kontrolách, kterých jsou řádově tisíce ročně, zaměřuje na zdanění a značení lihu a lihovin, uvedl Barták. Naposledy olomoučtí celníci objevili v pondělí při rozsáhlých kontrolách kvůli otravám metylalkoholem v jedné z provozoven Olomouce 113 lahví lihovin bez kolku.

Lidé by podle Bartáka neměli kupovat alkohol na místech, která k tomu nejsou určená. "A hlavně se vyhnout alkoholu, který je pochybného původu nebo neznačený," podotkl. Pokud lidé na pochybný alkohol narazí, měli by o tom informovat celní správu či jiné státní orgány.

V České republice v minulých dnech na otravu metylalkoholem zemřelo sedm lidí. Více než dvacet dalších je hospitalizováno v nemocnicích. Řada z nich je v kritickém stavu. Úřady kvůli tomu zintenzivnily kontroly lihovin prodávaných na tuzemském trhu a první výsledky kontrol by mohly být zveřejněny ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK