Portugalsko dostalo více času na splnění rozpočtových cílů

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 11. září (ČTK) - Portugalsko dostalo od věřitelů více času na splnění rozpočtových cílů stanovených pro získání záchranného úvěru 78 miliard eur (1,9 bilionu Kč) od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Portugalský ministr financí Vítor Gaspar dnes oznámil, že EU a MMF souhlasí se zmírněním přísných podmínek.

Podle nového cíle tak země v letošním roce může vykázat rozpočtový deficit pět procent hrubého domácího produktu a příští rok 4,5 procenta. V roce 2014 by měl schodek činit 2,5 procenta HDP. Původní cíl počítal s tím, že deficit bude letos 4,5 procenta výkonu ekonomiky a příští rok tři procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Portugalsko zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století kvůli úsporným opatřením, jejichž součástí je snížení počtu státních zaměstnanců a zvyšování daní, které mají dopad na domácí spotřebu. Portugalská vláda očekává, že ekonomika letos klesne o tři procenta a míra nezaměstnanosti by v příštím roce mohla vystoupat na 16 procent. Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK