Euro posílilo, trhy věří, že německý soud schválí fond ESM

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. září (ČTK) - Evropská měna dnes posiluje a vůči dolaru stoupla nejvýše za čtyři měsíce. Investoři stále více věří, že německý ústavní soud podpoří vznik záchranného fondu eurozóny. Naopak dolar tlačí dolů spekulace o tom, že centrální banka USA (Fed) tento týden dále uvolní měnovou politiku, aby tak pomohla zpomalující americké ekonomice.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,8 procenta na 1,2856 USD a k jenu posílilo o 0,2 procenta na 100,02 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,6 procenta na 77,78 JPY.

Německý ústavní soud oznámí ve středu, zda Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Německo je poslední zemí, která ESM ještě neratifikovala, a bez jeho přistoupení fond nemůže začít fungovat. Případné zamítnutí ESM by ohrozilo i plány Evropské centrální banky na nákup dluhopisů problémových zemí eurozóny, protože podmínkou pro nákup dluhopisů země je žádost o pomoc ze záchranných fondů.

Trhy nyní spekulují o tom, že Fed ve čtvrtek na závěr dvoudenního zasedání oznámí třetí kolo kvantitativního uvolnění měnové politiky, tedy tisk peněz. To by poslalo americkou měnu dále dolů.

Agentura Moody's rovněž dnes varovala, že by mohla snížit Spojeným státům nejvyšší rating, pokud příští jednání o rozpočtu nepovedou k poklesu dluhu. Loni odejmula Spojeným státům nejvyšší rating agentura Standard & Poor's, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK