Japonské akcie prudce zpevnily, trh čekal na německý ústavní soud

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. září (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes výrazně zpevnily a jejich hlavní index vystoupil těsně pod 9000 bodů. Podle analytiků je to reakce na očekávané schválení protikrizových opatření, jimiž se bude zabývat ústavní soud v Německu. Na devizových trzích se ze stejného důvodu vydalo vzhůru euro, jemuž ale pomohly i zprávy, že Španělsko je připraveno požádat o pomoc Evropskou centrální banku (ECB).

Hlavní index Nikkei 225 zpevnil o 152,58 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 1,73 procenta na hodnotě 8959,96 bodu. Ocitl se tak nejvýše za poslední dva týdny. Širší index Topix si připsal 1,31 procenta a uzavřel na 741,82 bodu.

Německý ústavní soud má rozhodnout, zda Německo může přijmout fiskální pakt a stálý záchranný fond eurozóny (ESM). To jsou dvě základní zbraně, jimiž chce eurozóna bojovat s dluhovou krizí. Očekává se, že soud vysloví s návrhem souhlas, ovšem s podmínkami.

V centru pozornosti je také dvoudenní zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), které začíná dnes. Investoři čekají, zda bankéři přijmou nějaká nová opatření na podporu ekonomiky. Ve hře je stále i třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování (QE), není ale reálné očekávat, že k němu Fed sáhne už tento týden.

Euro k dolaru vystoupilo na čtyřměsíční maximum 1,2883 USD, naposledy se ale prodávalo za 1,2873 USD, což byl nárůst o 0,2 procenta. K růstu mu ale pomáhá i varování agentury Moody's, která uvedla, že by mohla Spojeným státům odejmout nejvyšší možný rating. To citelně oslabilo dolar k většině dalších měn. Dolarový index, který sleduje pohyb dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, spadl na 79,75 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK