Městská část Praha 2 dostala od ÚOHS pokutu 300.000 korun.

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. září (ČTK) - Městská část Praha 2 dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 300.000 korun. Bez otevřeného tendru zadala zakázku na odběr tepla, ohřev vody a další služby za 140 milionů. Rozhodnutí je pravomocné. ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Městská část Praha 2 uzavřela bez otevřeného tendru celkem šest smluv a 17 dodatků se společností PM Partners s. r. o. Od července 2009 do ledna 2012 uhradila firmě za služby téměř 140 milionů korun včetně DPH. Přímé oslovení jednoho nového dodavatele v roce 2009 městská část Praha 2 zdůvodnila časovou tísní při zabezpečení dodávek tepla v další topné sezoně.

"ÚOHS toto vysvětlení nemohl akceptovat. Zadavatel měl povinnost postupovat při uzavírání smlouvy na poskytování služeb podle zákona a zadat veřejnou zakázku v některém ze zadávacích řízení uvedených v zákoně a mohl tak učinit již v době podání výpovědi smluv s původním dodavatelem na začátku roku 2009," uvedl Rafaj.

Protizákonný postup podle něj mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. "Nelze vyloučit, že pokud by zadavatel vyhlásil veřejnou zakázku v souladu se zákonem, mohl obdržet nabídky s nižší nabídkovou cenou," uvedl Rafaj.

Úřad při stanovení výše pokuty podle něj přihlédl ke dvěma neúspěšným pokusům městské části Praha 2 zadat předmětnou veřejnou zakázku. "Přihlédli jsme také k její složitosti, neboť zahrnuje jak dodávky tepla, tak související služby zahrnující i budoucí opravy, jejichž přesný rozsah je obtížné předem určit," uvedl Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK