Akcie Samsungu prudce zpevnily, příchod iPhonu jim nevadí

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie jihokorejského elektrotechnického koncernu Samsung Electronics dnes výrazně zpevnily a dostaly se na zhruba třítýdenní maximum. Přidaly více než tři procenta a v růstu jim nezabránil ani očekávaný příchod nového telefonu iPhone od konkurenční společnosti Apple. Dolů naopak v úterý zamířily právě akcie Applu.

 

Samsung na burze v Soulu přidal 3,03 procenta a uzavřel na 1,29 milionu wonů. Přiblížil se tak svému historickému rekordu, které je těsně nad 1,41 milionu wonů.

"Je možné, že iPhone 5 nesplní očekávání a nepředvede ani žádné zásadní inovace," poznamenal analytik Kim Hjong-sik z makléřské společnosti Taurus Investment & Securities, jehož citovala agentura Reuters.

Apple nový iPhone předvede asi už dnes, v úterý ale nic nenasvědčovalo, že by byl trh nějak nadšen. Akcie Applu během dne oslabovaly, než se jim podařilo většinu ztrát smazat. Nakonec končily jen těsně nad hranicí 660 dolarů.

V minulosti akcie Applu většinou zpevňovaly, než firma ukázala nový produkt. Pak zamířily dolů. Nyní je to podobné; za posledních šest týdnů akcie zpevnily asi o 15 procent a v pondělí během obchodování vystoupily na historické maximum 683,29 USD.

Analytici se většinou shodují, že nový iPhone musí být víc než jen další smartphone. Zatímco před pěti lety Apple obrátil trh mobilních telefonů na ruby, když předvedl svůj první iPhone, v současnosti je spíš v defenzívě a odráží rychlý náskok rivalů, především pak Samsungu. Konkurence má na trhu i telefony, které mají větší displej a fungují na rychlejších bezdrátových sítích.

Apple a Samsung se vzájemně obviňují ze zneužívání patentů toho druhého, soudní spory ale končí nejednoznačně. Apple před nedávnem zaznamenal velké vítězství u soudu v Kalifornii, který firmě přiznal odškodné přes miliardu dolarů. Verdikt ale není konečný. U jiných soudů zase vítězí Samsung.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK