Ceny ropy dál rostou díky německému soud a Fedu

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy dnes rostou již pátý den po sobě a odpoledne získávaly více než půl dolaru na barel. Ropný trh podpořilo rozhodnutí německého ústavního soudu o záchranném fondu eurozóny a naděje na uvolnění měnové politiky v USA.

 

Ve 14:10 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 55 centů na 115,95 dolaru za barel, ztratila ale větší část dopoledních zisků, kdy vystoupila až na měsíční maximum 116,67 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu posílila stejným tempem na 97,70 dolaru.

Ceny dopoledne vyskočily vzhůru v reakci na to, že německý ústavní soud rozhodl, že Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Uvolnila se tím cesta k tomu, aby mohly začít fungovat nástroje, od nichž si EU slibuje řešení dluhové krize.

Dnes začíná dvoudenní zasedání americké centrální banky (Fed) a trhy od něj všeobecně čekají určitá typ další podpory ekonomiky. Dodatečná podpora ekonomického růstu prostřednictvím dalších injekcí peněz zřejmě oslabí dolar a zvýší ceny komodit stanovených v dolarech, včetně ropy.

Ropu rovněž posílila zvýšená geopolitická rizika. K napětí mezi Íránem a Izraelem a k bojům v Sýrii se dnes přiřadila zpráva, že při raketovém útoku ve východolibyjském Benghází v úterý zahynul velvyslanec USA v Libyi a tři další pracovníci ambasády. Skupina ozbrojenců týž den napadla konzulát Spojených států v tomto městě.

Růst cen ale omezují vyhlídky na nadále utlumenou poptávku. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes uvedla, že světový trh s ropou je dostatečně zásoben a poptávka v nejbližším roce a půl zřejmě zůstane slabší.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 115,95 115,40 New York - Nymex WTI říjen 97,70 97,17

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK