Euro po rozhodnutí německého ústavního soudu roste

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. září (ČTK) - Evropská měna dnes k dolaru posílila nejvýše za čtyři měsíce na 1,29 USD. Euru pomohlo rozhodnutí německého ústavního soudu, který schválil vznik evropského záchranného fondu a rozpočtového paktu.

Kolem 17:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,2889 USD, když během dne posílilo až na 1,2936 USD, nejvýše od poloviny května. K jenu euro vzrostlo o 0,4 procenta na 100,37 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se zvýšil o 0,1 procenta na 77,86 JPY.

Německý soud sice rovněž stanovil podmínky pro vznik fondu, rozhodnutí však výrazně zlepšilo náladu na trhu, podpořilo akciové trhy a snížilo náklady na úvěry Španělska a Itálie. Vznik fondu je i podmínkou spuštění programu nákupu dluhopisů problémových zemí eurozóny, který minulý týden představila Evropská centrální banka.

Další zisky eura by mohly následovat ve čtvrtek po ukončení zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Čeká se, že Fed na podporu ekonomiky představí třetí kolo kvantitativního uvolnění měnové politiky. To by vedlo k tisknutí nových dolarů, což by mělo negativní dopad na hodnotu americké měny. Euro by pak mohlo stoupnout až na 1,30 USD.

Spolkový ústavní soud dnes rozhodl, že Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Dokončení ratifikace ESM ale podmínil zárukami, že německé garance ve fondu nepřekročí nynější výši a že němečtí poslanci budou dostatečně informováni o jeho činnosti. Uvolnila se tím přesto cesta k tomu, aby fond na podporu zemí postižených dluhovou krizí mohl začít fungovat.

Další růst eura by mohly zbrzdit výsledky parlamentních voleb v Nizozemsku. Poslední průzkumy však ukázaly, že odpůrci evropské integrace ztrácejí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK