Akcie v USA dopoledne díky rozhodnutí německého soudu rostly

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne posilovaly. Zájem o akcie vyvolalo rozhodnutí německého ústavního soudu, které uvolnilo cestu pro vznik záchranného fondu eurozóny a rozpočtového paktu. Trhy se nyní soustředí na zasedání centrální banky USA (Fed).

Kolem poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones stoupl o 0,2 procenta na 13.351 bodů. V úterý index uzavřel nejvýše od prosince 2007. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,2 procenta na 1437 bodů. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil rovněž o 0,2 procenta na 3111 bodů.

Spolkový ústavní soud dnes rozhodl, že Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Dokončení ratifikace ESM ale podmínil zárukami, že německé garance ve fondu nepřekročí nynější výši a že němečtí poslanci budou dostatečně informováni o jeho činnosti. Uvolnila se tím přesto cesta k tomu, aby fond na podporu zemí postižených dluhovou krizí mohl začít fungovat.

Pozornost se nyní soustředí na rozhodnutí Fedu. Mnoho ekonomů a investorů očekává, že Fed přijde s novými kroky na podporu ekonomiky a podle některých by mohl přijít i s třetím kolem kvantitativního uvolnění měnové politiky.

Akcie Facebooku dopoledne rostly a připsaly si až pět procent. Akcie podpořil rozhovor s Markem Zuckerbergem. Rostla i firma Chesapeake Energy po oznámení prodeje majetku za téměř sedm miliard USD, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK