Koruna dopoledne mírně oslabila na 24,47 Kč/EUR

13.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne mírně oslabila vůči euru, k dolaru stagnovala. Kolem 10:45 si k euru proti středě pohoršila o čtyři haléře na 24,47 Kč/EUR. Vůči dolaru zpevnila o haléř na 18,94 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Koruna zůstává k euru víceméně beze změny. Z domova žádné podstatné zprávy nepřicházejí a koruna zatím odolává negativnímu vývoji v regionu, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

"Oslabení sledujeme na maďarském forintu i polském zlotém. Ani s těmi nehýbou domácí události," dodal analytik. Zajímavostí jsou podle něj další zprávy z maďarské centrální banky. Její guvernér András Simor totiž nepřímo kritizoval rozhodnutí snížit sazby, když poukázal na pomalejší pokles inflace nebo absenci dohody Maďarska o úvěru s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií.

Také podle Vladimíra Pikory z Next Finance dnes bude česká měna postrádat domácí stimuly. Stejně jako celý finanční svět bude čekat na výsledek jednání americké centrální banky (Fed). "Pokud Fed odstartuje další vlnu kvantitativního uvolňování, mělo by to teoreticky posílit korunu díky zajímavějšímu úrokovému diferenciálu," dodal.

Euro vůči dolaru kolem 10:45 zpevnilo na 1,2923 USD/EUR. Podle Pikory před dolarem stojí silná psychologická bariéra 1,30 USD/EUR, kterou bude těžké překonat. Výrazné oslabení dolaru proto neočekává.

jap vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK