Výrobní ceny v USA kvůli benzinu vzrostly nejvíce za tři roky

13.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Výrobní ceny ve Spojených státech v srpnu zaznamenaly největší nárůst za poslední více než tři roky. Podle ministerstva práce za to může především skokový růst cen benzinu a vyšší ceny potravin. Bez těchto vlivů výrobní inflace zůstává pod kontrolou.

 

Za srpen se ceny výrobců po sezonním přepočtu zvýšily o 1,7 procenta, což je nejvíce od června 2009. Znamená to i výrazné zrychlení růstu proti červenci, kdy ceny vzrostly o 0,3 procenta. Výrobní inflace měří vývoj ceny zboží a služeb, než se dostanou ke spotřebiteli.

 

Benzin v srpnu zdražil o 13,6 procenta, což znamená největší cenový skok za poslední tři roky. Energie jako celek zdražily o 6,4 procenta, zatímco v červenci o 0,4 procenta zlevnily. Výrobní ceny potravin se zvýšily o 0,9 procenta, z toho nejvíce vejce a mléčné výrobky.

 

Bez kolísavých cen potravin a pohonných hmot by takzvaná jádrová inflace výrobních cen v srpnu činila pouze 0,2 procenta. Byla tedy nižší než v červenci, kdy dosáhla 0,4 procenta. Míra jádrové inflace výrobních cen pak zůstala na 2,5 procenta.

 

Míra výrobní inflace, což je změna cenové hladiny proti předchozím dvanácti měsícům, v srpnu činila dvě procenta. To je nejvíce od března. V červenci činila 0,5 procenta. Je ale znatelně pod maximem poslední doby, které činí 7,1 procenta a je z července loňského roku.

 

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že výrobní ceny v srpnu vzrostou pouze o 1,1 procenta. U jádrové inflace výrobních cen je růst o 0,2 procenta v souladu s očekáváním.

 

Naproti tomu míra inflace spotřebitelských cen je nyní pod dvěma procenty, které si jako cíl cenové stability stanovila americká centrální banka (Fed). Měnový výbor Fedu dnes končí své dvoudenní zasedání a finanční trhy napjatě očekávají, zda Fed přistoupí k nějaké formě podpory ekonomiky.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK