Ceny ropy se dál propadají, Brent je pod 110 dolary

19.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. září (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes dál propadají a severomořská ropa Brent klesla na šestitýdenní minimum pod 110 dolarů za barel. Na trh vyvíjí tlak nárůst těžby v Saúdské Arábii, která dává najevo, že hodlá udržet ceny pod kontrolou. Trh po vzpruze, kterou mu minulý týden dodaly podpůrné kroky centrálních bank USA a eurozóny, také oslabují obnovené obavy z vývoje globální ekonomiky.

Cena Brentu klesla v 15:40 SELČ o 2,80 dolaru na 109,21 dolaru za barel a je nejnižší od 7. srpna. Tento týden už ztratila téměř šest procent a je výrazně pod pátečním maximem za více než čtyři měsíce na 117,95 USD za barel. Americká lehká ropa WTI oslabila o 2,30 dolaru na 93 dolaru za barel.

Ceny ropy dál oslabovaly signály zvýšené těžební aktivity Saúdské Arábie. V úterý zdroj z arabských ropných zemí agentuře Reuters řekl, že Rijád nyní těží kolem deseti milionu barelů denně, což je nejvyšší tempo za několik desetiletí. Generální tajemník ropného kartelu OPEC Abdalláh Badrí dnes řekl, že ropný trh je zásoben dostatečně.

Investoři se nyní zaměří na dnešní údaje o týdenním vývoji ropných zásob v USA. Ohledně vývoje ekonomiky se budou sledovat zejména údaje z Číny, kde ve čtvrtek vyjde předběžná zpráva o zářijové situaci průmyslové aktivity.

Ropu před hlubším propadem cen nadále podporují protizápadní demonstrace a násilnosti v muslimském světě, jejichž záminkou se minulý týden stal čtvrthodinový videoklip na internetu z údajného filmu zesměšňujícího proroka Mohameda. Nadále působí i pokračující spory mezi západními zeměmi a Íránem o jaderný program Teheárnu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 109,21 112,01 New York - Nymex WTI říjen 93,00 95,29

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK