Španělsko úspěšně prodalo víceleté dluhopisy za 4,8 miliardy eur

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělská vláda dnes prodala víceleté dluhopisy za celkem 4,8 miliardy eur (193 miliard Kč), což bylo více, než plánovala. Poptávka byla solidní a výnosy desetileté emise proti předešlé aukci výrazně klesly. Vzhledem k nejisté finanční situaci země však na trhu přetrvávají pochybnosti, zda relativně příznivé podmínky na trhu přetrvají, uvedla agentura Reuters.

 

Ministerstvo financí prodalo emisi klíčových desetiletých dluhopisů v hodnotě 859 milionů eur při výnosu 5,67 procenta. To bylo méně ve srovnání s výnosem 6,65 procenta dosaženým v předchozí aukci těchto obligací i proti letošnímu průměru 5,95 procenta. Poptávka po této emisi překonala nabídku 2,85krát, což bylo na úrovni letošního průměru,

Tříletých dluhopisů prodal Madrid za 3,9 miliardy eur a jejich výnos byl 3,845 procenta proti letošnímu průměru 3,82 procenta. Poměr poptávky k nabídce klesl na 1,6násobek proti ročnímu průměru 3,02. Ministerstvo dnes celkem plánovalo prodat dluhopisy za 3,5-4,5 miliardy eur.

Náklady na obsluhu španělského dluhu výrazně klesly od té doby, co Evropská centrální banka počátkem září oznámila nový program nákupů státních dluhopisů zemí ohrožených dluhovou krizí. Předtím byly výnosy španělských dluhopisů delší dobu neúměrně vysoké, protože trh se obává, že Madrid bude nucen požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Španělsko zatím požádalo eurozónu o pomoc pro své banky v sumě až 100 miliard eur (asi 2,5 bilionu Kč). Vláda zvažuje, že by podala žádost o kompletní fiskální pomoc v částce asi 300 miliard eur, zdůrazňuje ale, že takový krok zatím udělat nehodlá.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK