Co týden dal?

02.04.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Konec týdne je tu. Pokud jste díky pracovnímu vytížení neměli čas sledovat, co se během uplynulého týdne stalo, přinášíme Vám již tradiční souhrn těch nejzajímavějších událostí nejen z domova a ze světa, ale i z našeho serveru…

Posledních 7 dní ve světě

Bankovní rada slovenské centrální banky snížila klíčové úrokové sazby o půl procentního bodu. Sazba pro dvoutýdenní repo tendry tak od pondělí 29. března klesla na 5,5 procenta. Úroková sazba pro tzv. jednodenní sterilizační obchody se sníží na 4 procenta a jednodenní refinanční sazba NBS dosáhne 7 procent.

Nezaměstnanost v eurozóně v únoru stagnovala na lednových 8,8 procenta, uvedl ve čtvrtek evropský statistický úřad Eurostat. Nezaměstnanost se drží na této úrovni již 12.měsíc v řadě, tedy od března minulého roku.

Výrobci eurozóny podali nejlepší výkon za více než tři roky. Růst však zůstává mírný. Index nákupních manažerů eurozóny (PMI), který je měřítkem obchodní aktivity ve zpracovatelském průmyslu, v březnu vzrostl na 53,3 bodu z únorových 52,5 bodu.

Investiční firmy z Evropské unie budou moci v oblasti akciových obchodů konkurovat akciovým burzám. Dovolí jim to nová pravidla, která v úterý schválil Evropský parlament. Tato pravidla ukončí v zemích jako Francie, Itálie a Španělsko monopol burz. Investoři budou mít větší výběr při rozhodování, kdo prodej a nákup jejich akcií zprostředkuje.

Internetové viry stále více ohrožují malé společnosti v Evropě. Až 22 procent těchto společností muselo loni kvůli útoku virů dočasně zastavit provoz. Mezi nejvíce postižené země patřily Francie a Itálie. Každý útok internetového viru stojí firmu kvůli zastavení provozu a vyčištění počítače až 5000 eur.

Posledních 7 dní u nás

Senát ve čtvrtek schválil nový zákon o dani z přidané hodnoty (DPH), který by měl od 1.května snížit základní sazbu daně na 19 z dnešních 22 procent, ale zdražit komunální služby a některé zboží.  Pro změnu DPH hlasovalo 37 přítomných senátorů, proti bylo 31 zastupitelů. Zákon musí ještě podepsat prezident.

Ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že státní rozpočet vykázal ke konci března schodek 7,82 miliardy korun. Rozpočet pro letošní rok je sestaven s deficitem ve výši 115 miliard korun.  

Poslanecká sněmovna ve středu schválila vládě dluhopisový program v objemu 103,6 miliardy korun na úhradu většiny letošního schodku státního rozpočtu. Zákon povoluje vládě emitovat dluhopisy ve stanoveném objemu. Ta musí splatit veškeré závazky z programu do 35 let od nabytí účinnosti zákona, tedy až po podpisu prezidenta. O délce splatnosti jednotlivých dluhopisů, objemech emisí a načasování aukcí rozhodne Ministerstvo financí.

V červnu skončí v ČR vyplácení příspěvku na dopravu. Od září bude nahrazeno žákovským jízdným, které bude platit na železnici i v linkové autobusové dopravě. Děti do 15 let zaplatí 37,5 procenta plné ceny a studující mládež od 15 do 26 let tři čtvrtiny běžného jízdného. Levnější jízdné bude stát dopravním společnostem kompenzovat penězi z rozpočtu, a to přes krajské úřady.

Společnost Sazka během několika následujících týdnů vydá a umístí na trhu desetileté dluhopisy za 190 milionů eur na pokrytí investice do víceúčelové haly v Praze, uvedl ve čtvrtek jeden z manažerů emise. Spoustu zajímavých informací o výstavbě a nákladech na Sazka Arénu si  můžete přečíst v článku "Češi budou zase mistry světa v hokeji!".

V červnu, tedy si měsíc po vstupu do Evropské unie, vydá Česká republika svůj první eurobond. Dluhopis v cizí měně a obchodovaný na západoevropském trhu bude mít dobu splatnosti deset let.  Ministerstvo financí požádalo více než 20 mezinárodních bank, aby předložily nabídky na zajištění emise prvního českého eurobondu.

Posledních 7 dní na našem serveru

V této části našeho pravidelného týdenního souhrnu událostí vám přinášíme informace o novinkách, které jsme pro vás v uplynulém týdnu připravili. Dnes uděláme výjimku. Neprozradíme vám žádnou novinku, neukážeme žádný nový finanční kalkulátor. Pouze vám prozradíme, že celý tým Finance.CZ usilovně pracuje na novém, velkém projektu. Sledujte tedy naše stránky pravidelně, ať vám něco neuteče. Již brzy se dočkáte! Jsme tu jen a jen pro vás, naše čtenáře.

FinTriky

Tématem FinTriků tohoto týdne bylo "Nedostatek peněz vyřeší leasing". Přečíst jste si mohli spoustu zajímavých informací o jednotlivých druzích leasingu, o tom jaké doklady potřebujete k uzavření leasingové smlouvy, jak je to s předčasným ukončením leasingu, co se stane, když vám věc pořízenou na leasing někdo ukradne nebo když auto na leasing nabouráte...

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes se budeme věnovat jednomu dotazu z oblasti penzijního připojištění.

"Dobrý den, je mi 45 let, mám zájem o penzijní připojištění. Moje hrubá mzda činí 14000, čistá 11200 Kč. Prosím, poraďte, kolik by bylo vhodné spořit, aby se mi to odečetlo z daní a nic jsem nedoplácela. Plat mám po celý rok neměnný. Doporučte mi též i vhodný penzijní fond. Děkuji."


On-line prodej

Na stránkách Prodejního centra Finance.CZ lze výhodně uzavřít penzijní připojištění s finanční odměnou ve výši 50 % měsíčního příspěvku. Můžete si vybrat z nabídky 9 předních penzijních fondů. On-line můžete i změnit penzijní fond, pokud nejste se službami nebo výnosy vašeho stávajícího fondu spokojeni.

Teprve měsíc je v nabídce našeho prodejního centra životní pojištění WinTax od pojišťovny Credit Suisse Life & Pension. Je koncipováno tak, že umožňuje s maximální efektivností využívat daňových výhod nabízených státem. A to jak na pojistné placené účastníkem smlouvy, tak i na příspěvky od zaměstnavatele.

Anketa

V souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie musejí zmizet z našich hranic bezcelné obchody tzv. fee shopy. Jejich činnost byla vládou povolna pouze do konce března a na letištích do konce dubna. S jejich zrušením souvisela i naše anketní otázka tohoto týdne, která zněla:

"Free shopy na českých hranicích doprodávají zbytky nezdaněného zboží a připravují se na svůj zánik k 1.4.2004. Hodláte výrazných slev využít?"

Na koláčovém grafu níže se můžete přesvědčit, jak hlasování dopadlo.


Ano, určitě
Nevím, ale pojedu se tam podívat
V žádném případě

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU