Evropské akcie díky fiskální dohodě v USA prudce vzrostly

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. ledna (ČTK) - Západoevropské akcie zahájily nový rok prudkým vzestupem a jejich hlavní index se vyhoupl na maximum za 20 měsíců. Akcie na celém světě dnes podpořila dohoda v americkém Kongresu, která odvrátila hrozbu drastických rozpočtových restrikcí a návratu ekonomiky do recese.

Hlavní index západoevropských akcií FTSEurofirst 300 v závěru stoupl o dvě procenta na 1156,20 bodu a dostal se na nové maximum od května 2011. Trh tak navázal na úspěšný loňský rok, kdy index získal zhruba 13 procent a rostl nepřetržitě sedm posledních měsíců. Podle analytiků však trh rostl v poslední době neudržitelně rychle, a v nejbližších dnech tak zřejmě nastane korekční pokles.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu v noci na dnešek schválila senátní verzi rozpočtové reformy, která odvrací hrozbu všeobecného zvýšení daní a paušálních výdajových škrtů. Analytici ale poukazují na to, že brzy se odehrají další důležité bitvy, zejména o snižování federálních výdajů, bez nichž je ozdravení rekordně deficitních veřejných financí nemyslitelné.

Americké akcie zahájily dnes rovněž silným růstem a v polovině obchodování Dow Jonesův index získával dvě procenta. Globální index MSCI se díky tomu dostal nejvýše za rok a půl.

Ke zlepšení nálady na trzích přispěly také příznivé údaje z Číny. Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu zůstala v prosinci podle oficiálních údajů na sedmiměsíčním maximu a rostla třetí měsíc po sobě. Nejnovější dílčí data z Číny potvrdila známky oživování druhé největší ekonomiky světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK