Právníci: Nezákonné ceny elektřiny zakládají trestní odpovědnost

05.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Za nezákonné stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny mohou být zaměstnanci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) trestně odpovědní. Shodli se na to právní experti oslovení dnes ČTK s tím, že rozpletení konkrétní odpovědnosti bude ale složité. Podle nich také zřejmě nebude možné zpětně měnit ceny elektřiny.

"Pokud skutečně došlo k závažnému porušení povinností ze strany zaměstnanců ERÚ při stanovení výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů, může být u těchto zaměstnanců založena i trestní odpovědnost. Stejně může být trestní odpovědnost založena i u jiných osob, pokud k protiprávnímu jednání zaměstnance například navedli či toto jednání řídili," řekl ČTK advokát Ambruz & Dark/Deloitte Legal Aleš Kubáč. Tato možnost by však podle něj musela být orgány činnými v trestním řízení prokázána.

"Je pravděpodobné, že se orgánům činným v trestním řízení podaří odhalit konkrétní osoby, popřípadě skupinu osob, kteří se dopustili nezákonného postupu při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny," doplnil Pavel Fráňa z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek Fráňa a partneři. Rozpletení celého případu však může podle něj orgánům činným v trestní řízení trvat i řadu měsíců. Problém vidí zejména u odpovědnosti konkrétních osob, neboť v řadě případů může pochybení pracovníků plynout z vnitřních či metodických pokynů.

Co se týče výkupních cen elektřiny stanovených v minulosti, podle Kubáčova názoru neexistuje žádný právní nástroj, jak tyto ceny zpětně měnit. Česká republika se tak i nadále bude muset potýkat s ekonomickými dopady neuvážené podpory fotovoltaických elektráren, dodal.

Podle vnitřního auditu Energetického regulačního úřadu někteří pracovníci úřadu v letech 2005 až 2011 zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Škody můžou být v řádu desítek miliard korun. Výsledky auditu oznámila v pondělí předsedkyně úřadu Alena Vitásková. ERÚ podle ní dal podnět státnímu zastupitelství, aby záležitost prošetřilo. Podnět k vyšetřování se týkal neznámého pachatele.

Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se pak projevuje v konečných cenách spotřebitelům. Premiér Petr Nečas dnes řekl, že chce s ministry financí a průmyslu a šéfkou ERÚ hledat způsoby, jak utlumit vliv deformovaných cen elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové ceny elektrické energie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK