Brněnská VUT dostala 42 tisíc dolarů na laboratoř

02.07.2004 | , Finance.cz
Studentské centrum


Společnost Honeywell darovala 42 tisíc amerických dolarů (v přepočtu tedy zhruba 1,1 milionu Kč) Vysokému učení technickému v Brně. Jedná se o část celkového daru společnosti Honeywell českému technickému školství ve výši 207 000 amerických dolarů. Dar je určen především na vybudování mechatronické laboratoře. Předán byl slavnostně tuto středu na na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. 

"Mechatronika představuje atraktivní obor, který leží na hranicích klasických oborů a integruje mechaniku, elektrotechniku, elektroniku a automatizované řízení. Moderní výrobky navrhované již od počátku jako komplexní interaktivní celek umožní ve výsledku dosáhnout mnohem lepší vlastnosti než pouhá kombinace klasických řešení. Vybudování laboratoře bude znamenat přínos jak pro studenty VUT, tak i pro společnost Honeywell, která se pomalu ale jistě stává součástí jejich každodenního života," uvedl ředitel Globálního vývojového centra společnosti Honeywell Ladislav Škapa.

"Naše univerzita tuto formu přímé spolupráce vítá a věří, že přispěje rovněž k modernizaci příslušných studijních oborů tak, aby lépe odpovídaly současným požadavkům na trhu práce. Firma získá dobře připravené absolventy a může rozšířit svoje výzkumné a vývojové kapacity, jde tedy o oboustranně výhodnou spolupráci," sdělil rektor VUT Jan Vrbka.

Zatímco v předchozích letech se podpora společnosti Honeywell soustředila na české vysoké technické školy (ČVUT V Praze a VUT v Brně), v letošním roce je určitá částka vyčleněna i pro  střední technické školy a učiliště. "Honeywell si od počátku svého působení v České republice uvědomuje, že tím nejcennějším, co zde našel, jsou technicky vzdělaní odborníci. Jsou to právě oni, kdo stojí za úspěšným působením společnosti v tomto regionu. Víme to a vážíme si jich. Proto chceme dát touto cestou šanci dalším mladým lidem, kteří si za svůj studijní obor zvolili oblast techniky. Věříme, že částka 207 tisíc amerických dolarů pomůže dále zlepšit vybavenost škol, umožní zkvalitnit a modernizovat výuku a přispěje k zapojení studentů do vědecko-výzkumné činnosti," řekl oficiální reprezentant firmy Honeywell v České republice Jaroslav Doležal.

V průběhu minulého roku věnoval Honeywell českým školám částku převyšující 43 tisíc amerických dolarů. Byly určeny ČVUT v Praze a VUT v Brně. S Fakultou elektrotechnickou ČVUT se dlouhodobě rovněž řeší společné vývojové projekty na komerčním základě. S oběma školami spolupracují jeho zástupci i na jiné bázi, než jen finanční. Přednášejí zde, zadávají a vedou diplomové práce, jsou oponenty, spolupracují na výzkumných projektech. Řada studentů absolvovala v různých divizích společnosti Honeywell, působících v České republice, praxi. Někteří z nich posléze nastoupili do stálého zaměstnání.

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát