Česká ekonomika má nejhorší časy za sebou

24.06.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ekonomická situace České republiky by se měla v příštích čtvrtletích zlepšovat. V druhé polovině letošního roku se očekává mírný hospodářský růst. Hlavními činiteli, které budou odpovědné za úspěch, budou případné nové investiční příležitosti, tvorba fixního kapitálu (za poslední tři roky se jeho objem neměnil), předpokládaný růst spotřeby (vláda oznámila, že je tvrdší úsporná politika týkající se veřejných financí u konce) a vyšší objem exportu.

Momentálně se křivka hospodářského růstu pohybuje na konci nejdelšího recesivního období v dějinách České republiky. Za světlými zítřky stojí nutná expanzivní hospodářská politika Česka, potvrdil člen bankovní rady ČNB Kamil Janáček v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Blýská se na lepší časy

V prvním čtvrtletí letošního roku klesl HDP o 1,1 procenta. Od roku 2009 je to nevýraznější mezikvartální pokles. V podobném duchu ekonomických extrémů se nesla spotřeba českých domácností, jež v uplynulých čtvrtletích výrazně brzdila hospodářský růst. V minulém čtvrtletí vzrostla o 1,6%, což byl za poslední 3 roky nejvýraznější vzestup. Znamená to pro naši ekonomiku odraz ze dna nejhlubších vod ekonomické prosperity?

Nižší inflace, mírný pokles nezaměstnanosti a větší objem finančních prostředků na trhu by mohl být pro Českou republiku onen vytoužený „záchranný“ mix vedoucí ke zlepšení ekonomické situace země. Janáček dodal, že bude nutné, aby se Česká národní banka podílela na růstu českého hospodářství. Bez zásahu ČNB by zotavení ekonomiky nezískalo pevné základy a vše by snadno mohlo spadnout do známých depresivních kolejí.

Již v listopadu minulého roku ČNB nastolila významné změny. Aby alespoň trochu zmírnila dopad restriktivní fiskální politiky na spotřebu a inflaci, tak snížila dvoutýdenní repo sazbu na technickou nulu (0,05%). V návaznosti na tento krok učinila prohlášení, že dalšími případnými fázemi vedoucí k uvolnění měnové politiky budou intervence na devizovém trhu za účelem oslabení kurzu české koruny (podpora českého exportu), protože možnosti ČNB ve změnách úvěrových sazeb byly již zcela vyčerpány.

Janáček také v rozhovoru potvrdil, že i nadále budou situaci monitorovat a v případě potřeby kurz koruny ovlivní. Budou tak jednat v zájmu zlepšení nezvykle dlouhého recesivního období, kterého jsme byli v posledních čtyřech čtvrtletích svědky. Minimálně další rok až rok a půl, tak bude ČNB připravena konat. Záleží na budoucím ekonomickém vývoji Česka.

Na čem bude záležet?

Jaké finanční ukazatele bude chápat ČNB jako příznivé? Uspokojivý kurz české koruny vůči euru by se měl pohybovat v podobných relacích jako teď. V rozmezí 25,6 – 26 Kč za euro. ČNB zároveň doufá, že celková inflace v horizontu měnové politiky se během následujících 12 - 18 měsíců nebude příliš měnit. Finanční cíl ČNB pro toto časové období je hodnota 2 procent. Je pravděpodobně, že nad tuto hodnotu snad inflace nevystoupá. Současné hodnoty inflace se totiž pohybují v přijatelných mezích. V meziročním srovnání v květnu 2013 inflace klesla na 1,3 procenta oproti dubnovým 1,7 procent. Stále se tedy pohybujeme v hodnotách o 3 desetiny procentního bodu nižších, než jsou požadavky ČNB.

Janáček si myslí, že v roce 2014 bude ekonomický růst kolem 1,5 procenta, a když bude situace pokračovat v podobném pozitivním duchu, tak bychom v průběhu roku 2015 mohli atakovat nebo i překročit 2 – 2,5 procentní hranici růstu.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU