Španělský veřejný dluh v červnu dosáhl rekordní výše

13.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 13. září (ČTK) - Španělský státní dluh na konci června dosáhl 942,8 miliardy eur (asi 24,3 bilionu Kč), a dostal se tak na nový rekord. Oznámila to dnes tamní centrální banka. Zadlužení se zvýšilo i navzdory škrtům, které provádí španělská vláda a které už vyhnaly do ulic statisíce lidí.

 

Oproti loňskému červnu se státní dluh zvýšil skoro o 15 procent. Dosahuje tak 92,2 procenta výkonu španělské ekonomiky a překonal cíl 91,4 procenta, který si pro konec fiskálního roku stanovila vláda.

Španělský premiér Mariano Rajoy chce úroveň státního dluhu snižovat. To je ale kvůli vysoké míře nezaměstnanosti - a s ní spojené výplatě podpory v nezaměstnanosti - obtížné. Miliony lidí totiž po krachu realitního trhu přišly o práci.

Na konci druhého čtvrtletí míra nezaměstnanosti činila 26,3 procenta. Počet registrovaných nezaměstnaných ale pozvolna klesá a v srpnu se snížil už šestým měsícem za sebou.

Centrální banka má za to, že veřejný dluh by v příštích třech letech mohl dosáhnout 100 procent výkonu ekonomiky. Úroveň zadlužení by tak podle zpravodajského serveru BBC byla nejvyšší za více než 100 let.

Španělská ekonomika se potýká s problémy od kolapsu realitního sektoru v roce 2008. V recesi strávila většinu z posledních čtyř let.

Španělské banky si loni v srpnu od Evropské centrální banky (ECB) půjčily asi 411 miliard eur. Přispěla k tomu prakticky neexistující důvěra investorů v nezdravý bankovní sektor. Od té doby však tyto částky klesají, letos v srpnu si banky půjčily skoro polovinu toho, co před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK