Odbory zveřejní požadavky na budoucí vládu i doporučení k volbám

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Odbory dnes zveřejní své požadavky, které mají na budoucí vládu. Podle nich by jejich splnění mělo vést k překonání ekonomické krize. Předáci zřejmě také doporučí, komu by členové Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) měli v předčasných volbách dát svůj hlas. Šéf odborů Jaroslav Zavadil se v Praze postavil do čela kandidátky sociálních demokratů.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Sdružuje tři desítky odborových svazů s několika stovkami tisíc členů. Její vedení už koncem srpna uvedlo, že odbory v seznamu úkolů kladou důraz na snižování nezaměstnanosti, posílení růstu ekonomiky a sociální dialog, tedy na komunikaci kabinetu s nimi a se zaměstnavateli. Předáci svazů tehdy také řekli, že Zavadilův odchod do politiky schvalují. Doufají, že bude ve Sněmovně hájit zájmy odborů.

Předčasné volby do Sněmovny se konají 25. a 26. října. Odborová konfederace už v minulosti hodnotila volební programy jednotlivých stran. Posuzovala, co by přinesly zaměstnancům. Vítězně z analýz vycházela levice. Přímá doporučení, koho by měli odboráři volit, ale centrála dřív nevydávala. Udělala to až loni před krajskými a senátními volbami. Řekla, aby lidé nevolili tehdejší koaliční strany a jejich kandidáty. V letošní prezidentské volbě odbory přímo podpořily Miloše Zemana.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK