Inflace v EU v srpnu klesla na 1,5 procenta

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. září (zpravodaj ČTK) - Míra inflace v Evropské unii v srpnu činila 1,5 procenta, a snížila se tak z předchozích 1,7 procenta, kde byla v červenci. V zemích eurozóny klesla až na 1,3 procenta z 1,6 procenta o měsíc dříve. Plyne to ze zpřesněných údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Inflace tak nadále zůstává pod dvouprocentním limitem, který si jako strop cenové stability stanovila Evropská centrální banka (ECB).

Před rokem dosahovala míra inflace v eurozóně 2,6 procenta, v celé EU pak činila 2,7 procenta. Měsíční inflace byla v srpnu v EU i eurozóně 0,1 procenta.

Ceny energií podle zpřesněných údajů klesly v zemích platících eurem o 0,3 procenta. Naopak nejvyšší růst zaznamenaly ceny potravin, alkoholu a tabáku, tempo jejich růstu však zpomalilo na 3,2 procenta z 3,5 procenta v předchozím měsíci. Služby v srpnu zdražily o 1,4 procenta a průmyslové neenergetické zboží o 0,4 procenta.

Největší vliv na meziroční inflaci v eurozóně měly ceny ovoce (0,12 procenta), tabáku a elektřiny (po 0,10 procenta). Naopak nejvíc tlačily dolů inflaci klesající ceny telekomunikací (-0,18 procenta), paliv v dopravě (-0,26 procenta) a lékařských služeb (-0,08 procenta).

Meziroční míra inflace byla v srpnu nejnižší v Řecku (-1,0 procenta), Bulharsku (-0,7 procenta) a Lotyšsku (-0,1 procenta). Nejvyšší byla naopak v Estonsku (3,6 procenta), Nizozemsku (2,8 procenta) a Rumunsku (2,6 procenta). Česká republika je s meziroční srpnovou hodnotou 1,2 procenta mírně pod průměrem EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK