Draghi: Oživování ekonomiky eurozóny zůstává slabé

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. září (ČTK) - Proces zotavování ekonomiky zemí platících eurem zůstává slabý, zatímco míra nezaměstnanosti se stále drží vysoko. Řekl to dnes prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Evropské vlády proto vyzval, aby dělaly víc pro podporu investic. Z hlediska konkurenceschopnosti je to podle něj účinnější nástroj, než jakým je pouhé snižování nákladů na práci.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla 0,3 procenta. Draghi podle agentury AFP řekl, že to je sice vítaná zpráva, "avšak oživování je teprve v plenkách".

Vyhlídky pro růst spotřebitelských cen zůstávají utlumené a Rada guvernérů ECB očekává, že hlavní úrokové sazby zůstanou na současné nebo nižší úrovni delší dobu, řekl také šéf ECB. O vyhlídkách eurozóny hovořil na setkání předních hospodářských svazů v Berlíně.

Draghi poznamenal, že obnovení konkurenceschopnosti eurozóny jako celku je "zásadním prvkem ke zlepšení celkové ekonomické situace". Snižování nákladů ale konkurenceschopnost pomáhá zvýšit jen relativně. Produktivitu je podle něj možné zvýšit i jinak, a to díky inovacím a investicím, k nimž mohou vlády prostřednictvím své podpory přispět.

ECB na začátku září podle očekávání nechala svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Naznačila přitom, že je připravena sazby dál snižovat, anebo zvýšit přísun peněz na finanční trhy, aby v případě potřeby zajistila, že sazby klesnou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK