Průmyslová výroba v srpnu díky automobilkám vzrostla

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. září (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech v srpnu proti předchozímu měsíci vzrostla o 0,4 procenta. K růstu přispělo oživení ve zpracovatelském sektoru, který hlavně díky vyšší výrobě aut vykazoval nejrychlejší růst za posledních osm měsíců. Dnešní zpráva centrální banky (Fed) je tedy další nadějí pro americkou ekonomiku po velmi pomalém startu na začátku třetího čtvrtletí.

Výsledky byly v souladu s očekáváním analytiků. V červenci produkce v americkém průmyslu stanovala.

Výroba ve zpracovatelském sektoru stoupla o 0,7 procenta, a zvrátila tak pokles o 0,4 procenta v předchozím měsíci. Montáž aut se zvýšila o 5,2 procenta, zatímco v červenci o 4,5 procenta klesla. Vyšší byla také výroba dalšího zboží, včetně počítačů a elektroniky, a také výroba nábytku a strojních zařízení.

Produkce těžařského sektoru se v srpnu zvýšila o 0,3 procenta, což bylo výrazné oživení po červencovém propadu o 2,4 procenta. Klesla jen produkce energetických firem, a to již pátý měsíc za sebou.

Míra využití průmyslových kapacit se v srpnu zvýšila na 77,8 procenta ze 77,6 procenta v červenci. Ukazatel, který měří, do jaké míry firmy využívají své zdroje, je ale podle agentury Reuters 2,4 procentního bodu pod dlouhodobým průměrem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK