Vyspělé akciové trhy se z krize zotavily, české akcie zaostávají

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Zatímco vyspělé světové akciové trhy se z krize, která zasáhla svět před pěti lety, zotavily obdivuhodně dobře, české akcie jsou stále jen na polovině hodnoty z konce roku 2007. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Vývoj na akciových trzích ovlivnilo podle nich hlavně tištění peněz centrálními bankami a nástup regulace.

"Americký či německý akciový index jsou již nad hodnotami dosaženými před finanční krizí. O něco nižší je tempo zotavování méně vyspělých trhů, platí to nejen pro střední a východní Evropu, ale také například pro většinu Asie. I díky tomu je světový akciový index MSCI World stále o nějakých deset procent pod rekordy z roku 2007," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Diametrálně odlišná je podle něj situace na pražské burze. "Index PX se ani náhodou zatím nepřiblížil předkrizovým úrovním a šance, že se tak v dohledné době stane, je minimální. Mohou zato pochopitelně především velké váhy v indexu, tedy společnosti ČEZ či Erste Group," upozornil.

Mezi hlavní faktory ovlivňující akciové trhy v posledních pěti letech označil analytik makléřské společnosti BH Securities Petr Hlinomaz nebývalé tištění peněz centrálními bankami. "Jde o kontroverzní krok, který podržel bankovní sektor a zabránil velkému ekonomickému propadu na straně jedné, ale zdaleka nevíme, jak skončí," podotkl. Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka ale připomněl, že programy americké centrální banky pumpovaly dolary úplně všude a zdaleka ne jen ve Spojených státech. Nebýt jí, evropský bankovní sektor by podle něj ztroskotal kvůli nedostatku dolarové likvidity.

Nebývalou měrou vstoupila do života regulace, nejprve ve finančním a bankovním sektoru, doplnil Hlinomaz. Zákonitě jde o vypořádání se s chybami typu hypoteční krize, finanční krize či evropské dluhové krize. "Zisky firem tak ale obrazně řečeno píší více politici a úředníci než hospodářská soutěž a vývoj poptávky a nabídky," dodal. Dalším důsledkem jsou stále nižší objemy obchodů. "Volných peněz asi není zas tak mnoho, možná je zde stále přítomno více pochybností, jak se bude vývoj dále ubírat, a možná ubývá dlouhodobých investorů," poznamenal.

Hlinomaz proto míní, že se nelze vyhnout otázce, zda potom tržní ceny na burzách (v průměru a v nějakém relativně delším časovém intervalu) jsou, či mohou být stále indikátorem té správné vnitřní hodnoty akcie. Podle svých slov je v tomto ohledu skeptičtější. Zajímavé je, že ačkoliv jsou západní trhy opět na historických maximech, jejich ocenění je nižší, než bylo před krizí, upozornil Hatlapatka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK