Pražská burza díky Erste a ČEZ na počátku nového týdne rostla

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Pražská burza na počátku nového týdne rostla. Hlavní index PX smazal celý páteční pokles a dnes posílil o 1,35 procenta na 981,05 bodu. Vzhůru burzu táhlo zdražení akcií Erste Bank a energetické firmy ČEZ, cenné papíry těžební společnosti NWR dnes přidaly skoro 14 procent. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Pražská burza odstartovala týden na pozitivní vlně, uvedl Josef Kohout z Patria Finance. "Sentiment na světových trzích hned zrána podpořila zpráva o tom, že Larry Summers, známý jako zastánce jestřábí monetární politiky, tedy dřívějšího zvyšování sazeb, odmítl kandidovat na nového šéfa (americké centrální banky) Fedu," doplnil.

Erste Bank dnešním více než tříprocentním růstem vymazala větší část propadu z minulého týdne, upozornil Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky. Akcie banky vzrostly o 3,32 procenta na 620 korun. Cenné papíry Komerční banky naproti tomu odepsaly 0,38 procenta na 4220 korun.

Akcie ČEZ, které dnes obstaraly víc než dvě pětiny ze všech transakcí, přidaly 0,49 procenta na 514,50 koruny. Kohout poukázal na to, že posilovaly navzdory mírnému poklesu cen silové elektřiny a akcií německých konkurentů.

"Ještě více se ale dařilo menším emisím. CME po jmenování dvou nových generálních ředitelů přidala šest procent a NWR si připsalo další dvojciferný výsledek," uvedl Adamkovič. Akcie mediální společnosti CME vzrostly o 6,12 procenta na 98,90 koruny, cenné papíry NWR si polepšily o 13,68 procenta na 33,65 koruny.

O víc než procento a půl dnes zdražily akcie telekomunikační společnosti Telefónica CR a tabákové firmy Philip Morris. Cenné papíry Telefóniky stouply o 1,63 procenta na 312 korun, ačkoli analytici UBS u nich snížili doporučení. Philip Morris přidal 1,52 procenta na 10.966 korun.

Objem obchodů na pražské burze byl dnes podprůměrný. Transakcemi za 580 milionů korun zůstal dnešek daleko za třičtvrtěmiliardovým průměrem za poslední rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK