Ceny ropy po prozatímním odkladu úderu na Sýrii výrazně klesly

16.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. září (ČTK) - Světové ceny ropy zahájily týden výrazným poklesem v reakci na to, že Spojené státy prozatím ustoupily od vojenského úderu proti Sýrii. Později se propad zmírnil, když se ukázaly jako předčasné zprávy, že Libye brzy obnoví dodávky ropy, které kvůli protestům ropných zaměstnanců klesly na desetinu běžné úrovně.

Severomořská ropa Brent se během dne propadla až o téměř tři dolary na 108,73 USD za barel, nejníže od 12. srpna. V 17:15 ztrácela 1,60 dolaru a byla kolem 110,10 USD. Americká lehká ropa WTI oslabila o 1,20 dolaru ke 107 dolarům za barel.

Ministři zahraničí Ruska a USA se během víkendového jednání v Ženevě dohodli na základním scénáři pro zbavení Sýrie chemických zbraní. Prozatím tak padla bezprostřední hrozba vojenského zásahu USA proti režimu Bašára Asada.

Na konci srpna, kdy se objevila hrozba amerického vojenského zásahu proti Sýrii, vyskočila cena Brentu na šestiměsíční maximum nad 117 dolarů. Od té doby ale postupně zlevňovala, podle toho, jak se hrozba zásahu zmírňovala a Rusku se proti nedůraznému Washingtonu podařilo prosadit své návrhy diplomatického řešení.

Sýrie, kde zuří občanská válka, není hlavním producentem ropy. V minulých týdnech ale rostly obavy, že tamní konflikt by se mohl rozšířit a zasáhnout i klíčové vývozní státy nebo narušit obchodní trasy.

Tlak na ceny ropy vytvářejí i výpadky v dodávkách způsobené nepokoji a stávkami v Libyi. O víkendu se objevily zprávy o dohodě mezi vládou a protestujícími na východě země, to ale zástupci rebelů popřeli. Nepokoje a stávky snížily těžbu v Libyi na poválečné minimum 150,00 barelů denně, asi desetinu běžné produkce.

Ropa oslabovala i přes pokles kurzu dolaru, který obvykle ceny komodit zvyšuje. Dolar klesl na čtyřtýdenní minimum vůči koši měn, protože po odchodu Lawrence Summerse z klání o post šéfa americké centrální banky trh sází na to, že měnová politika USA zůstane ještě dlouho velmi uvolněná.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 110,10 111,70 New York - Nymex WTI říjen 107,04 108,21

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK