Americké akcie stouply díky vývoji kolem budoucího šéfa Fedu

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. září (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily poté, co bývalý ministr financí Spojených států Lawrence Summers stáhl svou kandidaturu na funkci šéfa americké centrální banky (Fed). Předpokládalo se, že Summers by v čele Fedu tlačil na rychlejší omezování hospodářských stimulů.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,77 procenta na 15.494,78 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,57 procenta na 1697,60 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite nicméně oslabil o 0,12 procenta na 3717,85 bodu, napsala agentura Reuters.

K růstu trhu přispěla rovněž zpráva o tom, že produkce zpracovatelského sektoru Spojených států se v srpnu zvýšila o 0,7 procenta, tedy nejprudším tempem za osm měsíců.

Nákupy akcií podpořila také víkendová dohoda Ruska a USA o likvidaci syrského chemického arzenálu. Ta odvrátila hrozbu amerického vojenského útoku proti režimu Bašára Asada a zmírnila obavy z rozšíření syrského konfliktu po celém Blízkém východě.

Fed nyní podporuje ekonomiku nákupem dluhopisů až za 85 miliard dolarů měsíčně. Podle průzkumu agentury Reuters mezi analytiky však tento týden pravděpodobně ohlásí snížení nákupů dluhopisů o deset miliard dolarů měsíčně.

Na devizovém trhu se dolar po zprávě o Summersově odchodu z boje o funkci šéfa Fedu propadl na čtyřtýdenní minimum vůči koši ostatních předních měn. Euro se vůči dolaru vyšplhalo na zhruba třítýdenní maximum 1,3385 USD.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK