Velká města mohou poslat projekty do ROP Severozápad ve čtvrtek

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 17. září (ČTK) - Dotační úřad ROP Severozápad začne ve čtvrtek přijímat první nové projekty. Zatím jen od velkých měst se schválenými integrovanými plány rozvoje (IPRM), ostatní žadatelé se dočkají nejspíš v říjnu. Do konce roku je potřeba rozdělit asi 4,5 miliardy korun, řekl dnes novinářům předseda Regionální rady ROP Severozápad a náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil (ČSSD).

V prvních nově otevřených výzvách po přibližně roce a půl mohou žádat jen velká města se schválenými IPRM. To se v regionu týká Karlových Varů, Děčína a Ústí nad Labem v oblasti rozvoje a v oblasti dopravy Ústí nad Labem a Mostu. "Města mohou podávat žádosti o dotace na dílčí projekty IPRM," uvedl Navrátil. ROP Severozápad jim může rozdělit až téměř 830 milionů korun.

Do konce roku vypíše dotační úřad ještě dotace pro malé a střední obce, na výstavbu či opravy silnic, cyklostezky či rozvoj lidských zdrojů v oblasti školství a zdravotnictví. "Nebudeme otevírat výzvy na podporu cestovního ruchu," doplnil Navrátil. Právě tato podpora byla dříve často kritizovaná, Ústecký kraj například získal dotaci na propagaci rekultivované krajiny po uhelných dolech jako turistického cíle za 40 milionů korun. Dotace na soukromý penzion byly také u počátku trestního stíhání dnes odsouzeného bývalého ředitele Úřadu Regionální rady ROP Severozápad Petra Kušnierze.

Do konce roku chce dotační úřad rozdělit 4,5 miliardy korun. "V příštím roce hrozí ztráta asi dvou miliard korun, pokud se nepodaří změnit pravidla. Doufáme, že se ministerstvu pro místní rozvoj podaří vyjednat v Bruselu rozvolnění termínu vyplácení až do roku 2015," uvedl Navrátil.

ROP Severozápad se v srpnu podařilo odblokovat poté, co Karlovarský a Ústecký kraj přistoupily na návrh ministerstva financí a souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací. Kraje zaplatí 900 milionů korun, z toho Karlovarský zhruba 308 milionů korun a Ústecký 598 milionů korun.

Problémy dotačního úřadu začaly v březnu 2011. Šéfa úřadu Petra Kušnierze a další čtyři lidi zatkla policie kvůli úplatkům při rozdělování dotací. Dotace schvaloval výkonný výbor ROP Severozápad, ve kterém tehdy zasedali politici z vedení krajů z řad ČSSD, ODS a KSČM.

Na základě těchto událostí EU zastavila proplácení dotací a požadovala zaplacení korekce za už proplacené chybné projekty. Soud zatím pravomocně rozhodl jen o Kušnierzovi, dostal pětiletý trest vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Loni v září pak ve vazbě skončil také Kušnierzův nástupce Pavel Karel Markvart (dříve ODS) a náměstek tehdejší hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD), jsou podezřelí ze zneužívání pravomocí a poškozování zájmů EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK